Erika Coach

Erika Coach logo

Mitt arbetssätt

Jag arbetar med öppna frågor som leder dig framåt i samtalet

Varje samtal har en riktning/mål som du kanske redan tänkt ut eller som kommer fram i samtalets början,.

Jag lyssnar till dig utan att döma eller värdera, inget är rätt eller fel.

Det du säger stannar hos mig, jag har tystnadslöfte.

Det är ditt samtal som jag stödjer dig i. 

Jag arbetar intuitivt, vilket innebär att jag aldrig vet hur varje samtal blir.

Vårt samarbete leder din process framåt.

 

Vad är våld?

Att vara utsatt för våld påverkar hela din livssituation och innebär också att du är utsatt för ett brott. Våld är mycket mer än slag och sparkar. Det kan röra sig om hot, kränkningar, svartsjuka och kontroll eller tvång av olika slag.

Det finns hjälp att få!

När man utsätts för våld i en nära relation brukar man definiera olika typer av våld. För många är det att bli slagen, att bli utsatt för våld. Våld kan ta sig uttryck på många olika sätt som du kan se nedan. Att utsätta någon person för dessa handlingar är ett brott i Sverige. Detta är något en våldsutövare kan dömas till straff för.

Vanliga typer av våld

Fysiskt våld

Fysiskt våld kan bland annat vara att knuffa, hålla fast, skaka om, ge örfil, nypa, bita, klösa, ta stryptag, dra i håret, spotta på, slå, sparka, kasta saker på eller slå med ett
tillhygge.

Psykiskt våld

Psykiskt våld kan till exempel vara hot, isolering, kontroll, förlöjligande, nedvärdering inför andra människor. Förövaren hotar att ta sitt liv eller hota att göra offrets husdjur eller barn illa.

Sexuellt våld/tvång

Sexuellt våld är till exempel att tvingas på olika sätt till sexuella handlingar eller att blitafsad på inför andra. Det kan handla om att mot sin vilja se på eller delta i pornografi.

Ekonomiskt våld

Ekonomiskt våld kan vara att övertalas eller hotas för att skriva på ett lån, att bli avlurad sina pengar eller att inte få förfoga över sina pengar.

Materiellt våld

Materiellt våld handlar om att förövaren tar sönder ägodelar, förstör värdefulla tillhörigheter eller tar sönder ens bostad.

Latent våld

Latent våld är det våldet som ”ligger i luften”. Det latenta våldet har en stor makt och kan göra att man anpassar sig till våldsutövarens humör, kroppsspråk eller handlingar. Ofta känner man av det latenta våldet i rummet.

Försummelse

Försummelse kan till exempel vara att hindras från att äta, sova eller uppsöka sjukvård, att få sina mediciner eller hjälp med sin hygien om man har en funktionsnedsättning.

Dessa är våldshandlingar som nämns i Brottsbalken, Socialtjänstlagen, Lagen om stöd och service, och Hälso- och sjukvårdslagen

Varningstecken

  •  Uppvisar ett svartsjukligt beteende
  •  Vill veta vem du talar med i telefonen
  • Tittar igenom dina sms
  • Blir irriterad på att du har en person i din vänlista på facebook av ett motsatt kön
  • Har ett humör som svänger tvärt
  • Försöker förändra dig som person
  • Blir sur när du ska träffa vänner
  • Kontrollerar dig
  • Tjatar till sig sexuella handlingar
  • Tvingar dig till sexuella handlingar
  • Skrämmer dig
  • Hotar dig
  • Slår dig eller gör illa dig
  • Lägger skulden på dig

För många är det svårt att ta steget att lämna en relation där man utsätts för våld. Det kan vara så att man är rädd då man inte vet vad personen är kapabel till att göra. Det kan också vara så att personen hotat att göra dig eller någon annan i din närhet illa.

Jag finns här för dig.

Jag har egen erfarenhet av våld i nära relationer. Min resa ut ur kaoset har varit kantad av sorg, ångest och en längtan till mig själv. Jag läste min dagbok från den tiden och på en sida hade jag skrivit, ”När man levt i kaos men kommit ur det finns kaoset kvar som en klåda inuti”. Jag minns den klådan eller oron som drev mig än hit och än dit. Jag gjorde allt för att slippa känna och nu så här i efterhand så hade jag behövt en hjälpande hand, någon som lyssnade utan att döma, någon som fanns där med stöd och närvaro, någon som höll mig när jag inte klarade det själv. Jag fann hjälp, till slut och kom ut starkare. Nu vill jag hjälpa andra i sin fortsatta utveckling.

Utbildningar:

  • Behandlingsassistent med inriktning missbruk 2004-2006
  • Myspirit yogalärarutbildning 2014-2016
  • Certifierad coach Camilla Lebert Hirvi 2021-2022
  • Egen psykoterapi under utbildningen till behandlingsassistent

Vad mina klienter säger

"Erika är sig själv, jordnära och genuin. Att få sätta ord på mina tankar och känslor har varit tufft men också väldigt befriande."
Karin
"Coachingen har varit en ögonöppnare och hjälpt mig förstå min egen förmåga att ta mig framåt."
Karl
"Genom att dela glädjen för varje framsteg jag tar i samtalet så känner jag mig stolt över mig själv. Erika har ett autentiska sätt, utan att vara påträngande eller pushig.
Sofie

Boka en fri konsultation

I vårt initiala digitala möte kommer vi att lära känna varandra och se om jag kan hjälpa dig. Alla samtal sker online.